Actualitat

  • Inici >
  • Actualitat >
  • El Síndic investiga els punts de trobada familiar a la Comunitat Valenciana

Actualitat del Síndic

El Síndic investiga els punts de trobada familiar a la Comunitat Valenciana

13-11-2017
El Síndic investiga els punts de trobada familiar a la Comunitat Valenciana

El síndic de greuges de la Comunitat Valenciana, José Cholbi, ha obert una queixa d’ofici per a  investigar la situació actual dels punts de trobada familiar existents a la Comunitat Valenciana, com també el seu funcionament, la qualitat en la prestació del servici i l’adequació a la normativa que els regula (Llei 13/2008).

Els punts de trobada familiar són un recurs gratuït, universal i especialitzat la finalitat del qual és facilitar el compliment del règim de visites establit en situacions, moltes vegades conflictives, de crisi o ruptura familiar. Es tracta d’espais neutrals on els menors poden exercir el seu dret a relacionar-se amb ambdós progenitors i/o altres parents mitjançant la intervenció temporal d’un equip multidisciplinari de professionals degudament formats.

Actualment, la Comunitat Valenciana compta amb 18 dispositius que atenen més d’un miler de menors: 8 es troben a la província d’Alacant, 2 a la província de Castelló i 8 a la de València. A més, existeixen tres dispositius més (un per cada província) que faciliten el règim de visita i garanteixen el dret dels menors tutelats per la Generalitat o en situació de guarda a relacionar-se amb els seus pares o familiars. Aquests tres espais també funcionen com a punt de recollida de menors i famílies acollidores. Tots depenen de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, excepció feta d’un punt de trobada de la ciutat de València que és de titularitat municipal.

Les queixes rebudes pel Síndic durant els últims anys apunten a deficiències importants respecte de la qualitat del servici oferit i el seu funcionament. Igualment, les persones afectades que van acudir al Síndic van coincidir a expressar el seu malestar per la falta de mesures de seguretat, a més de l’escassetat de personal especialitzat i amb la formació adequada per a atendre els menors i els seus familiars.

Segons l’opinió de la institució, el servici oferit en aquests espais ha de ser digne i de qualitat, i encara més si tenim en compte que allò que està en joc és el benestar de xiquetes i xiquets. El Síndic recorda que aquests dispositius no són merament llocs de trobada, sinó que també són espais d’intervenció on els equips multidisciplinaris han de vetlar per l’interés superior del menor i per la detecció i prevenció de totes aquelles situacions que poden perjudicar el seu desenvolupament personal.

Per tot això, al llarg dels pròxims dies el Síndic es dirigirà tant a la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives com a l’Ajuntament de València (del qual depén l’únic punt de trobada familiar de gestió municipal) per a demanar informació. Durant la investigació també farà visites als punts de trobada familiar existents a la Comunitat Valenciana i s’entrevistarà amb persones usuàries i professionals d’aquests dispositius d’atenció.

Notícies relacionades