El Síndic de Greuges obri una queixa d’ofici per la situació d’Oncologia en l’Hospital de Sant Joan
04-10-2018Actualitat
- Inici >
- Actualitat >
- Reivindiquem canvis legals per a dotar de desfibril·ladors les instal·lacions esportives de la Comunitat Valenciana
Actualitat del Síndic
Reivindiquem canvis legals per a dotar de desfibril·ladors les instal·lacions esportives de la Comunitat Valenciana
09-08-2017El síndic de greuges de la Comunitat Valenciana, José Cholbi, ha dictat quatre recomanacions dirigides a la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport i a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública a fi de garantir una assistència sanitària ràpida i eficaç en cas d’accident esportiu de menors d’edat.
Entre les recomanacions dictades pel Síndic sobre aquest assumpte destaca la d’impulsar canvis normatius perquè les instal·lacions, centres i complexos esportius estiguen dins dels espais obligats a comptar amb un desfibril·ladorextern semiautomàtic (DESA), ja que l’actual decret autonòmic no especifica res sobre aquesta obligació.
Així, el defensor del poble valencià secunda la petició d’un nombrós grup de mares i pares que van demanar el seu auxili perquè l’existència de desfibril·ladors en les instal·lacions esportives on practicaven esports les seues filles i fills fóra obligatòria per llei. Si bé és veritat que alguns municipis de la Comunitat ja l’han instal·lat, aquests pares afirmen que “hi ha multitud de complexos esportius en què no existeix i no es podria fer res per a salvar la vida dels xiquets davant d’incidents greus”.
L’Administració educativa ha acceptat les recomanacions del Síndic i s’ha compromés a estudiar la proposta d’incloure en la Llei de l’esport l’obligació d’assistència sanitària i dotació de desfibril·ladors.
Per la seua banda, la Conselleria de Sanitat ja ha comunicat al Síndic que estan treballant sobre un nou projecte de decret que podria detallar una sèrie d’espais públics obligats a disposar de DESA entre els quals s’inclourien les instal·lacions, centres o complexos esportius en què el nombre de persones usuàries diàries siga igual o superior a 500.
Si el projecte tira endavant, la Comunitat Valenciana s’uniria a les quatre que ja han desenvolupat normativa en favor de la cardioprotecció (el País Basc, Catalunya, Andalusia i les Canàries). Sens dubte, l’eficàcia d’emprar aquests dispositius de manera primerenca i l’inici precoç d’una reanimació cardiopulmonar en accidents cardiovasculars està clínicament demostrada.
El Síndic també considera imprescindible la col·laboració interadministrativa entre les dues conselleries i les entitats locals, que són les titulars de les instal·lacions esportives, per a garantir que aquests espais on juguen milers de xiquetes, xiquets, adolescents i adults compten amb unes condicions adequades de seguretat que permeten prestar una atenció urgent i necessària en cas d’accident esportiu.
Igualment, el defensor ha volgut recordar el seu pronunciament sobre els reconeixements mèdics que es fan als esportistes federats menors d’edat i ha insistit en la necessitat de dur a terme revisions exhaustives per a detectar patologies i previndre problemes físics que pogueren desaconsellar la pràctica d’esport de manera prioritària en els esportistes en edat escolar.
El contingut íntegre de la resolució del Síndic sobre aquest assumpte està disponible en la nostra web.