Actualitat
- Inici >
- Actualitat >
- El Síndic defensa l’Informe anual 2017 davant la Comissió de Peticions de les Corts Valencianes
Actualitat del Síndic
El Síndic defensa l’Informe anual 2017 davant la Comissió de Peticions de les Corts Valencianes
20-06-2018El síndic de greuges de la Comunitat Valenciana, José Cholbi, ha comparegut hui davant de la Comissió de Peticions de les Corts Valencianes per a defensar l’informe anual de la institució corresponent a l’exercici 2017, un any durant el qual el defensor del poble valencià va dur a terme un total de 30.136 actuacions en defensa dels drets de la ciutadania.
D’aquesta xifra total, les queixes presentades a instància de part, és a dir, per iniciativa de ciutadanes i ciutadans, van ser un total de 17.505, a les quals cal sumar 39 queixes – o investigacions- que es van obrir d’ofici. Respecte de les consultes, l’any passat l’Oficina d’Atenció Ciutadana del Síndic va atendre un total de 12.592 consultes.
Cholbi ha destacat durant la seua compareixença l’important grau d’acceptació per part de les administracions públiques de les recomanacions o dels suggeriments dictats pel Síndic de Greuges durant el 2017, ja que, d’un total de 6.290 respostes, en el moment de redactar aquest informe se n’havien acceptat 5.803, una xifra que representa un grau d’acceptació del 92,3%.
Després del torn d’intervenció dels representants dels cinc grups parlamentaris, l’adjunt primer, Ángel Luna, ha reflexionat sobre la funció i labor de la institució del Síndic de Greuges: “En el Síndic atenem les queixes de ciutadans que han vist vulnerats els seus drets. Per tant, la nostra visió no és global. És una perspectiva esbiaixada del funcionament de l’Administració, en el sentit que no rebem les felicitacions pel seu bon funcionament, sinó les queixes puntuals quan s’hi produeix un funcionament anormal”, ha precisat Luna.
Així mateix, en relació amb l’anàlisi numèrica de les queixes presentades davant del Síndic, ha aclarit que de vegades aquestes xifres poden induir a l’error, ja que una acció col·lectiva veïnal o associativa davant d’un problema puntual pot generar milers de queixes. Aquesta seria la situació de les queixes acumulades rebudes enguany relatives a la supressió dels concerts educatius en Batxillerat, el plurilingüisme, la falta de desfibril·ladors en instal·lacions esportives, els problemes de trànsit a l’avinguda Benito Pérez Galdós i Giorgeta de València, o aquelles relacionades amb els servicis prestats a l’illa alacantina de Tabarca.
Pel que fa a la falta de col·laboració de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Luna ha aclarit que l’Informe denuncia fets puntuals que poden ser corroborats fàcilment –només cal fer clic en el número de les queixes detallades en la versió digital de l’informe anual. En aquest sentit, l’adjunt primer ha reconegut una millora en les comunicacions durant els tres últims mesos i ha puntualitzat que, des de la posada en marxa del nou canal de comunicació telemàtica a través de la plataforma ORVE, els requeriments a aquesta Conselleria s’estan contestant “quasi dins de termini”, amb la qual cosa espera que aquest problema burocràtic se solucione definitivament.
Finalment, Luna ha mostrat la seua preocupació per les demores que es continuen produint en la valoració de la discapacitat. Es tracta d’un retard que arriba als 19 mesos a la província d’Alacant, quan amb la nova llei de procediments d’emergència ciutadana els terminis s’acurten a la meitat, de sis a tres mesos en aquests casos. “Ens sembla molt bé que aproven noves lleis per a empoderar la ciutadania, però han d’entendre que aquesta ciutadania acudisca al Síndic i es queixe quan aquests drets no han sigut satisfets”.
L’adjunt segon del Síndic, Carlos Morenilla, ha assenyalat que l’augment de queixes que es reben en la institució pot respondre al fet que cada vegada és més coneguda per la ciutadania, com també les funcions que exerceix. Igualment, ha recordat que les queixes referides a la supressió d’aules concertades de batxillerat i al plurilingüisme van haver de ser tancades, en compliment de la nostra llei, perquè es trobaven immerses en procediments judicials.
Morenilla ha recordat la importància de potenciar la participació ciutadana en els plans territorials, concretament en l’anomenat PATIVEL (Pla d’Acció Territorial de la Infraestructura Verda del Litoral) i Pla Eòlic de la Comunitat Valenciana.
El pròxim dia tres de juliol el Síndic de Greuges tornarà a comparéixer en les Corts. Aquesta vegada hi acudirà a defensar els informes especials elaborats per aquesta institució durant el 2017: un sobre l’atenció a les víctimes de violència de gènere i un altre sobre l’habitatge públic a la Comunitat Valenciana.
L’Informe anual 2017 del Síndic pot ser consultat en la nostra pàgina web: http://www.elsindic.com/wp-content/uploads/2018/05/memoria-2017-valenciano.pdf