Actualitat

  • Inici >
  • Actualitat >
  • El Síndic investiga d’ofici el funcionament del Servici d’Atenció i Informació al Pacient (SAIP) de Sanitat

Actualitat del Síndic

El Síndic investiga d’ofici el funcionament del Servici d’Atenció i Informació al Pacient (SAIP) de Sanitat

24-09-2024
El Síndic investiga d’ofici el funcionament del Servici d’Atenció i Informació al Pacient (SAIP) de Sanitat

La institució qüestiona que les respostes als fulls de queixes presentats no siguen susceptibles de recurs o reclamacions, ni davant de l’Administració ni d’òrgan judicial

Luna vol saber si Sanitat ha adaptat la seua normativa per a establir temps màxim d’accés a l’atenció sanitària programable

______________________________________________________________

El Síndic ha obert una queixa d’ofici amb la finalitat d’investigar i supervisar el funcionament del Servici d’Atenció i Informació al Pacient (SAIP), que és la unitat funcional dependent de la Conselleria de Sanitat responsable d’atendre, informar i assessorar la ciutadania del sistema sanitari públic.

El propòsit de la investigació és conéixer si la Conselleria de Sanitat ha adaptat la seua normativa per a establir temps màxims d’accés a l’atenció sanitària programable, si s’informa les persones que presenten queixes sobre els temps d’espera i alternatives, els criteris del personal del SAIP per a diferenciar entre queixes i reclamacions, i les accions per a informar els ciutadans sobre quines opcions tenen en cas de discrepància amb Sanitat.

En l’àmbit sanitari valencià, l’Orde 6/2018 regula com presentar i tramitar suggeriments, queixes i agraïments en les institucions sanitàries dependents de la Conselleria de Sanitat. Les respostes del SAIP que deriven en procediment de queixa no són, segons la normativa esmentada, susceptibles de recurs o reclamació ni davant d’esta ni d’una altra administració o òrgan judicial.

De l’examen d’algunes queixes rebudes en esta institució es desprén que quan algú presenta una queixa a la Conselleria de Sanitat (a través del formulari “full de queixa”) per a obtindre assistència sanitària, no se l’informa del temps màxim d’espera, no se li oferixen alternatives (com ara ser derivat a un altre hospital) i no se li indiquen els recursos disponibles si no està d’acord amb la decisió o el temps d’espera.

El Síndic considera que usar el terme “queixa” en lloc de “reclamació” pot portar a queixes que realment són reclamacions, cosa que priva les persones de drets bàsics com recórrer contra decisions o ser informats sobre els terminis màxims dels procediments.

Així mateix, esta institució entén que és important usar correctament el procediment de queixa, limitant-lo a casos que realment són queixes i no reclamacions. A més, estimem que les persones que presenten una queixa han de ser informades de les alternatives disponibles per a expressar la seua disconformitat, com acudir a la Inspecció General de Servicis de la Generalitat.

Per tot això, esta institució ha sol·licitat un informe a la Conselleria de Sanitat que aclarisca les qüestions següents:

  1.  Informe si la Comunitat Valenciana ha adaptat la seua normativa per a establir temps màxims d’espera en l’atenció sanitària programable.
  2.  Indique si, quan es presenta una queixa sobre assistència sanitària, s’informa la persona del temps màxim d’espera, de les alternatives disponibles i dels recursos en cas de desacord.
  3.  Informe dels criteris que usa el personal per a diferenciar entre una queixa i una reclamació.
  4.     Indique les accions que es prenen per a informar els ciutadans de les seues opcions en cas de discrepància, incloent-hi la possibilitat d’acudir a la Inspecció General de Servicis de la       Generalitat.

Consulta la resolució del Síndic d’inici d’investigació de esta queixa d’ofici.

Notícies relacionades