Actualitat

  • Inici >
  • Actualitat >
  • El Síndic insta a implantar l’administració electrònica en tots els hospitals públics

Actualitat del Síndic

El Síndic insta a implantar l’administració electrònica en tots els hospitals públics

02-02-2018
El Síndic insta a implantar l’administració electrònica en tots els hospitals públics

El síndic de greuges de la Comunitat Valenciana, José Cholbi, ha recomanat a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública que adopte totes les actuacions que escaients perquè els ciutadans puguen fer servir la via telemàtica en els seus tràmits amb els hospitals públics de la Comunitat Valenciana.

Aquest advertiment es produeix després de la queixa que va presentar un ciutadà el qual va haver de desplaçar-se de Sabadell –lloc de residència- fins a l’Hospital General Universitari de Castelló amb l’única finalitat de signar un consentiment informat per representació.

Quan des de l’hospital es va contactar amb l’autor de la queixa, li van informar que la seua tia havia de ser intervinguda quirúrgicament després d’una caiguda casual, motiu pel qual necessitaven el seu consentiment informat per escrit. Davant les dificultats per a desplaçar-se en aquell moment fins a Castelló, l’afectat va proposar, entre altres opcions, la signatura digital del consentiment. Una opció que li va estar denegada perquè l’hospital no disposava de cap via telemàtica ni informàtica per a poder dur a terme aquest tràmit, i per això havia de personar-se a l’hospital.

En la resolució, el Síndic recolza la petició de l’afectat i considera que és “absolutament clara” l’obligació que té l’Administració sanitària hauria d’haver establit amb anterioritat al fet esmentat, tots els mecanismes necessaris per a fer realitat el dret de la ciutadania a relacionar-se amb l’administració a través de mitjans electrònics.

En l’informe, el defensor considera que la legislació vigent en aquesta matèria, la Llei 31/2015, d’1 d’octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques, no deixa cap lloc a dubtes sobre aquesta qüestió, en incorporar la tramitació electrònica com el mitjà habitual de l’Administració en relacionar-se amb els ciutadans.

En concret, l’article 14 d’aquesta llei estableix que tota persona té dret a triar en quasevol moment com vol comunicar-se amb l’Administració Pública a l’hora d’exercir els seus drets i obligacions, és a dir, si ho vol fer a través de mitjans electrònics o no. Per la qual cosa és evident l’obligació de l’Administració d’oferir mitjans electrònics per a poder relacionar-se amb la ciutadania.

Consulteu la resolució del Síndic sobre aquest assumpte.

Notícies relacionades