Ir al contenido principal

Observatori del Menor

El Síndic s'adhereix al projecte europeu per a eliminar el castic físic a menors

Portal de la Transparència

Punt General d'Entrada de Factures Electròniques

logo FACe punt general d'entrada de factures electrònicques

RSS

  • Inici
  • >

    El Síndic pren el pols a l'atenció a urgències mèdiques en les instal·lacions esportives a la Comunitat Valenciana

Actualitat del Síndic

21-03-2017

El Síndic pren el pols a l'atenció a urgències mèdiques en les instal·lacions esportives a la Comunitat Valenciana

Més d'un miler de pares presenten signatures davant el Síndic perquè vetle per la salut i seguretat dels seus fills

L'actual Llei de l'Esport de la Comunitat Valenciana preveu l'existència d'equips d'atenció a urgències sanitàries en aquestes instal·lacions com també la formació del seu personal

El síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana, José Cholbi, ha rebut una queixa presentada per un grup de pares i mares acompanyada de més d’un miler de signatures que sol·liciten la mediació del defensor del poble valencià perquè l’existència de desfibril·ladors i l’assistència sanitària a les instal·lacions esportives siguen obligatòries per llei.

Els diversos i greus accidents esportius que ocorren al camp de joc han fet saltar les alarmes de mares i pares, que s’estan mobilitzant perquè practicar esport, en aquest cas futbol, deixe de ser una activitat de risc. I és que les caigudes de jugadores i jugadors menors d’edat, les topades i els colps en zones sensibles com ara el cap o el pit no són tan excepcionals. Els pares afirmen que «tots els caps de setmana ocorren casos semblants. Està en joc la salut i la vida de les nostres filles i fills i s’ha de respectar el dret a practicar l’esport en unes condicions mínimes de seguretat».

Els autors de la queixa van comunicar al defensor del poble valencià que havien aconseguit “avanços puntuals” en alguns municipis com a resultat de les seues mobilitzacions. No obstant això, consideren que cal que totes les instal·lacions esportives de la Comunitat Valenciana on juguen milers de xiquetes i xiquets, adolescents i adults compten amb unes condicions adequades de seguretat que permeten donar una atenció acurada i necessària en cas d’accident esportiu. Entre les mesures que reivindiquen aquests pares destaca l’existència de desfibril·ladors a totes les instal·lacions esportives. Al·leguen que hi ha «una nombrosa quantitat de camps on no hi ha i no es podria fer res per a salvar la vida dels menors davant d’incidents greus», i entenen que no es pot deixar a l’arbitri dels municipis atendre o no aquestes necessitats.

L’actual Llei de l’esport de la Comunitat Valenciana disposa en el seu article 86 la aprovació, mitjançant Decret del Consell, de la normativa bàsica d’instal·lacions i equipaments esportius, un document concebut per a regular, entre altres aspectes, l’existència d’equips d’atenció a urgències sanitàries, com també la formació del personal de les instal·lacions esportives en la atenció a situacions d’urgències mèdiques.

De moment, el Síndic espera que tant la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport com la Conselleria de Sanitat i Salut Pública responguen a la petició d’informe que els va dirigir el passat 21 de febrer. En concret, Cholbi vol conéixer les actuacions que estan duent a terme o preveuen realitzar pel que fa a la dotació de desfibril·ladors a  les instal·lacions esportives de la Comunitat Valenciana. El Síndic també s’ha interessat pels protocols o mecanismes de coordinació entre les dues conselleries i amb les entitats locals, que són les titulars de les instal·lacions esportives, pel que fa l’assistència sanitària per a les persones que en són usuàries.

 

Galeries de la notícia

Galeria: Instal·lacions esportives de Catral
  • Instal·lacions esportives de Catral

Informe sobre Atenció i Protecció a les víctimes de violència de gènere. Juny 2017

Jornada: L'atenció a la salut mental infantojuvenilAlcacant, 29 novembre 2017

Observatori de la Vulnerabilitat del Síndic

Accés a la seu electrònica

Seu electrònica

 

© Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana