Ir al contenido principal

Història

El Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana és una de les poques institucions que té una certa tradició en el nostre dret històric. Esta tradició es remunta als temps dels anomenats «jutges de greuges», que eren designats pels braços de les Corts Valencianes. Estos jutges tenien l’obligació de resoldre les qüestions que els particulars presentaven en una queixa, sempre que: no hi haguera una altra manera de reparar el dany que al·legaven; la qüestió deduïda mitjançant una queixa o «greuge» necessitara un remei que redundara en el bé comú i no merament en l’interés particular; el greuge haguera estat provocat per una persona pública en l’exercici del seu càrrec; la proposició del greuge no expressara deshonor o descrèdit de la persona que el va experimentar; i que la querella del greuge tinguera com a objectiu reparar el dany que va produir, en benefici de la cosa pública.

És cert, però, que els jutges de greuges no eren una figura jurídica institucionalitzada en els furs. Estos sorgixen davant la realitat efectiva dels memorials i greuges que s’elevaven a la decisió de les Corts.

En la seua versió contemporània, tant el Síndic de Greuges com el Defensor del Poble estatal tenen la seua principal font d’inspiració en l’Ombudsman escandinau, que és introduït a Europa per primera vegada en la Constitució sueca de 1809. Perquè en un estat social i democràtic, com és el nostre, el defensor del poble ja no es limita a demanar justícia al sobirà, sinó que la seua missió és exigir al poder executiu que complisca la llei de manera efectiva. El defensor és, doncs, un altre engranatge de la maquinària legal, posat al servici de la ciutadania per tutelar els seus drets i llibertats fonamentals.

Avui dia, el Defensor del Poble i el Síndic de Greuges són una realitat jurídica en la nostra Constitució i en l’Estatut d’autonomia. Així, es demostra la clara aposta dels nostres responsables polítics pel respecte i la reafirmació quotidiana dels drets fonamentals i de les llibertats públiques de totes les persones que viuen a la nostra Comunitat autònoma i a l’Estat espanyol.

Informe sobre Atenció i Protecció a les víctimes de violència de gènere. Juny 2017

Jornada: L'atenció a la salut mental infantojuvenilAlcacant, 29 novembre 2017

Observatori de la Vulnerabilitat del Síndic

Accés a la seu electrònica

Seu electrònica

 

© Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana